Dacă nu ați văzut spectacolul de teatru Take, Ianke și Cadîr, vă rog să faceți un mic efort pentru a-l vedea. Recomand versiunea în sala de teatru, dar este la fel de savuroasă și cea online.

Dacă nu ați văzut spectacolul de teatru Take, Ianke și Cadîr, vă rog să faceți un mic efort pentru a-l vedea. Recomand versiunea în sala de teatru, dar este la fel de savuroasă și cea online (vezi AICI).

Cine ar fi crezut că un tânăr scriitor din Bârlad va ajunge să creeze o operă atât de frumoasă. Așa este, sunt subiectiv. O să spuneți că această operă dramatică este pusă în valoare de actori geniali, de un regizor vizionar, de costume și decoruri pe măsură, dar... există o magie. Se numește perseverența care succede genialitatea.

Eu cred că autorul, Victor Ion Popa, pe care am să vă las să-l descoperiti AICI, pe lângă genialitatea sa de netăgăduit, a dovedit perseverență și dorință de a ne arăta lumea văzută prin ochii săi. O viziune critică asupra societății în care trăia, transpusă însă într-o satiră fină. În egală măsură, munca sa asiduă și dorința de cunoaștere au creat un autor bine conturat al perioadei interbelice, cu o operă valoroasă, apreciată până în zilele noastre. 

Am amintit acest autor ca un exemplu care va susține punctele forte ale unui autor, enumerate mai jos:

  • Studiul permanent pentru a crea o operă completă, bine conturată, care sa reflecte idei clare, dar profunde și pe înțelesul tuturor. Apreciind scriiturile colegilor de breaslă și împărtășind și altora din cunoașterea sa, doar așa se poate desăvârși un caracter de profesionist. 
  • Perseverența de a rafina un mesaj, chiar dacă unul temporal, adaptat perioadei respective, dar care sa poată străbate timpul fără sa își piardă din esență. 
  • Și, fără lipsă de modestie, curajul de a nu renunța la a crede în opera sa și de a o face cunoscută în mediile în care activează, făcând toate eforturile necesare.

 Mă concentrez aici asupra ideii de creare a imaginii operei. Fapt care, în acest moment, este cu mult mai ușor de realizat și de promovat, dar care, din păcate, este considerat lipsit de importanță.

Nimic mai greșit!

Crearea unei imagini cât mai corecte a autorului și a operei sale, păstrându-i autenticitatea, este un pas extrem de important. Așa cum a făcut autorul nostru în trecut, așa poate face și autorul acestor vremuri, implicându-se personal, scriind articole despre opera sa, interacționând cu cititorii sai și dăruind din opera sa spre a fi răsfoită de cititorii dornici să-l cunoască.

Trăim însă într-o epoca în care ignoranța pentru creație și adularea falselor valori sunt acut resimțite. Fapt posibil doar pentru că valorile autentice nu sunt suficient de implicate, sunt lipsite de dorința de a lupta pentru propriul scop și dovedesc orgoliu nemăsurat în a pleca urechea și a învăța cum poate fi promovat frumosul.

Nu crezi că și munca ta merită sa strălucească?